nefarmakologicka uleva od bolesti pri porodu - tens

Úleva od bolesti při porodu – nefarmakologické metody

Ať se nám to líbí nebo ne, bolest k porodu patří. Někteří jsou toho názoru, že v moderní době by ženy neměly trpět a bolest u porodu by se měla zcela eliminovat. Jiní se domnívají, že bolest při porodu hraje důležitou roli a není dobré ani přirozené ji z tohoto procesu zcela odstraňovat. Vy si můžete vybrat přístup, který je vám bližší. Já patřím do druhého tábora. Myslím, že s bolestí u porodu je dobré pracovat, ale není žádoucí ji zcela odstranit.

Doporučení WHO – u zdravých rodiček žádajících úlevu od bolesti během porodu se doporučuje užití relaxačních technik, včetně progresivní svalové relaxace, dýchání, hudby, technik všímavosti (mindfulness) a jiných technik dle preferencí ženy.

Pohyb a změna pozice

Volný pohyb při porodu je klíčový. Pomáhá snižovat vnímání bolesti, přispívá k uvolnění, a tím i k otevírání branky, a pomáhá miminku projít pánví ven z těla matky. Poloha vleže na zádech může porod brzdit. Poloha vkleče nebo ve stoje porod podporuje, protože při ní napomáhá gravitace.

WHO doporučuje, aby nízkorizikové ženy bez i s epidurální analgesií byly povzbuzovány k pohybu a zaujetí pozice dle vlastního výběru, včetně vzpřímených poloh.

„Neexistují porodní pozice, které by pro vás a vaše miminko byly vysloveně nebezpečné. Je-li nějaká pozice příjemná a pohodlná vám, je velmi pravděpodobné, že vyhovuje také vašemu děťátku,“ píše se v knize Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky.

Koupel, sprcha, vířivá lázeň

Stimulace kůže pomocí sprchy nebo lázně je velice příjemná a napomáhá zmírnění vnímání bolesti. Máte-li sprchu, nasměrujte proud vody buď na bříško, nebo na dolní část zad. Ve vaně nebo sprše se stahy zdají méně intenzivní, a pokud porod nastupuje dlouho, ve vaně si matka lépe odpočine než na suchu. Někdy může lázeň i urychlit pomalý postup první doby porodní. Pokud porod začne odtokem plodové vody, je dobré použít k úlevě sprchu, ale už ne vanu (hrozí riziko zanesení infekce).

Teplo a chlad

Hlavně teplo přináší blahodárné účinky.

Během otevírací fáze může váš doprovod přiložit na podbřišek nebo dolní část zad termofor s horkou vodu nebo horký ručník či elektrickou vyhřívací dečku.

Během přechodné fáze (když se roztřesete) vás může doprovod přikrýt teplou dekou.

Ve vypuzovací fázi je dobré, když doprovod přiloží teplý obklad na hráz, když cítíte palčivou bolest – obklad tlumí bolest a napomáhá uvolnění.

Mezi kontrakcemi vám doprovod může otírat čelo studenou plenou.

Při bolesti v zádech váš doprovod může masírovat záda sáčkem s ledovými kostkami, gumovou rukavicí naplněnou rozdrceným ledem, zmrzlou plenou, sáčkem s mraženým hráškem apod. Je dobré nechat zmrznout láhev s vodou a tímto válečkem pak masírovat záda při urputné bolesti v kříži.

(Pokud ledový nebo horký předmět nemůžete udržet v ruce, nepřikládejte ho ani na matčino tělo.)

Elektrostimulace (TENS)

Sada TENS se skládá ze čtyř ohebných destiček, které jsou připojené drátkem k malému generátoru elektrických impulsů. Destičky se přilepí na kůži podél dolní části zad. Žena nebo partner řídí sílu impulsů během stahu tak, že zvyšuje proud, dokud neucítí brnění, štípání nebo svrbění a přestane vnímat bolest v její plné síle. Když stah přejde, proud se sníží, až nic necítíte.

Dotek a masáž

Tření a hlazení může působit báječně během rané části porodu, později mohou být až nesnesitelné. Pak může váš doprovod zkusit jen pevně držet hlavu, ramena, nohu nebo ruku matky.

Akupresura

Stlačení určitých bodů může matce ulevit od bolesti. Je dobré využít služeb odborníka na akupresuru nebo doprovodu, který tuto techniku zná.

Relaxace

Žena během stahů nechá své tělo ochabnout a méně vnímá bolest. Žena se snaží vědomě uvolnit a věnuje-li této činnosti veškerou pozornost, je tato činnost prospěšná, i když se všechny svaly uvolnit nepodaří – žena tak zaměstná svou mysl a nemá tolik prostoru pro vnímání bolesti.

Vizualizace

Představování si něčeho příjemného. Existují nahrávky vedených vizualizací, které můžete trénovat během těhotenství a poté si tyto představy vyvolat během porodu.

Dýchání

Fyziologický porod je přirozený děj, při kterém tělo přesně ví, co má dělat. Není třeba ho při tom nikterak navádět nebo kontrolovat, stačí mu jen naslouchat a dělat to, co si zrovna žádá. Stejné to je i s dýcháním, dýchejte vždy tak, jak vás tělo navádí. Důležité je pravidelně se uvolňovat a nezatínat svaly.

Pomalé, volné dýchání uklidňuje, hlavně když je porod v běhu.

Někdy nelze využívat jiné úlevové metody z různých důvodů, pomalu, hluboce dýchat jde ale vždy a ženě to přináší úlevu.

Rebozo

Rebozo je tkaný šátek obvykle z bavlny, ale může obsahovat i různé příměsi. Bývá dostatečně široký a dlouhý. Pochází z Mexika a Jižní Ameriky, ale jeho použití je čím dál častější i u nás. V těhotenství se jím dá podvazovat bříško a tím se ulevuje namáhaným zádům. Při porodu potom může jemná masáž rebozem velmi pomoci od bolesti. Dokonce je někdy možné správnými pohyby nasměrovat miminko v bříšku do vhodné polohy. Ptejte se své duly nebo porodní asistentky, zda umí pracovat s touto technikou.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *