jaro

Období jara

Jaro je typické explozí vnější energie. Astronomicky začíná s jarní rovnodenností 21. 3., ale ve vzduchu a v kostech ho cítíme už od Hromnic 2. 2. Toto období je završeno keltským svátkem plodnosti Beltainem (30. 4.) nebo svátkem lásky, který slavíme 1. 5.

Vše začíná být velmi aktivní a plné života. Příroda se začíná zelenat, zvířat rodit. Pokud jsme v zimě dostatečně odpočívali, jsme nabití energií nových začátků a toužíme tvořit a pečovat a máme na to také dostatek sil.

Vláda Vesny – bohyně jara

Tomuto období vládne archetyp panny, čisté, mladé dívky, která je plná ideálů a snů a je odhodlaná je uskutečnit. V našich končinách jsme pod nadvládou bohyně Vesny, sestry Moreny. Je velmi energická, ale také nestálá, proto je dobré mít své sny a vize zpracované z předchozího, odpočinkového období, kdy vládla Morena. Vesna nyní napne svou energii k tomu, aby tyto vize uvedla v život.

V ženském cyklu se jedná o období hned po menstruaci. Tělo se pomalu chystá na uhnízdění vajíčka a je plné energie. Říká se, že v tomto období je ženská energie nejblíže té mužské, je přímá a odhodlaná, jako statný bojovník.

Úroveň vědomí – PRACOVNÍK

Úrovně vědomí můžeme charakterizovat čtyřmi základními úrovněmi. Jaru odpovídá úrovni pracovníka. Pracovník je velmi energický a přesvědčený, že si svou existenci musí zasloužit a odpracovat. Zároveň převzal zodpovědnost za svůj život a dobře ví, že změna je v jeho rukou. Chce to jinak a nebojí se do toho opřít. Pracovník si spojuje změny ve své realitě s tím, jak moc jde do akce a tyto změny fyzicky iniciuje. Čím víc jde do akce, tím víc se mu to vrací, ale bez fyzické akce se nic neděje.

Světová strana – východ

Element – vzduch

Složka osobnosti – psychická

Přechodové rituály – předporodní rituál, rituál pojmenování dítěte

Jarní měsíce:

Březen – otevřené srdce

S březnem se pojí také téma otevřeného srdce. V lednu jsme se věnovali zpevnění svých základů a kořenů. V únoru jsme kultivovali vyšší vedení a své božství. Obě kvality se nyní potkávají v otevřeném srdci. Díky němu jsme laskaví k sobě i svému okolí a je radost s námi být. Jen je třeba mít také nastavené hranice, abychom se nerozdávali příliš.

Duben – nevinnost a vykoupení

S dubnem je spojeno téma nevinnosti a vykoupení. V tomto období obvykle slavíme Velikonoce. Rodí se čistá a nevinná mláďata, příroda po zimě začíná znovu s čistým štítem plodit a zelenat se.

Květen – partnerství a přátelství

Ke květnu neodmyslitelně patří 1. máj a lásky čas. Staví se máje, příroda je v rozpuku a vnější energie pomalu dosahuje vrcholu. Je to čas, kdy utužujeme svá partnerství a přátelství. Jsme hodně venku a naše energie směřuje k našemu okolí.

Comments are closed.