Strava a cvičení - příprava na porod a rodičovství 3

Strava a cvičení – příprava na porod a rodičovství 3

Stravu a cvičení lze zahrnout pod fyzickou přípravu na porod a je stejně důležitá jako příprava psychická. Zdůrazňuji, že všechna doporučení se týkají zdravého, fyziologického těhotenství a zdravé nastávající matky. Pokud v těhotenství řešíte jakékoli obtíže, vždy vše nejprve konzultujte se svým lékařem či porodní asistentkou.

Strava v těhotenství, při porodu, v šestinedělí

V ideálním případě je dobré zlepšit stravování už před otěhotněním. Nikdy ale není pozdě na změnu k lepšímu, takže kdykoli se rozhodnete vylepšit své stravování, získáváte body k dobru.

Nejsem stravovací odborník, ale obecně se doporučuje zařadit dostatek zeleniny a bílkovin, naopak omezit sacharidy a všechny uměle zpracované potraviny. Nejlepší je jíst opravdové jídlo, z opravdových, chemicky nezpracovaných surovin, jak zdůrazňuje např. Margit Slimáková. Určitě není dobré držet jakékoli diety nebo začínat s nějakým radikálním výživovým stylem (např. raw food, vegetariánství, …) právě v těhotenství. Je dobré dopřávat tělu na co je zvyklé, a to postupně vyměňovat nebo doplňovat zdravějšími variantami.

Vitaminové doplňky

Jistě už vás gynekolog upozornil na vhodnost užívání těhotenských vitaminů. Často se řeší doplňování železa, hořčíku, kyseliny listové nebo různých komplexů vitaminů pro těhotné. Rozhodnout se o vhodnosti jakéhokoli doplňku musí každá žena sama. Já bych doporučila vždy sáhnout nejprve po přírodní variantě, např. ve formě Schüsllerových solí v kvalitě léčiva. Odbornicí v tomto oboru je např. Monika Nyklíčková.

Problematice doplňování vitaminů se věnuje Svět non toxic. Mnoho informací naleznete na jejich webu nebo ve facebookové skupině.

Pohyb a cvičení – chůze, jóga, plavání

Platí, že přiměřený pohyb je zdraví velmi prospěšný. A platí to i v těhotenství. Ideální je, když jste zvyklé se nějaké formě pohybu věnovat pravidelně a pokračujete v ní i nadále v těhotenství. Pokud máte trenéra či lektora, je dobré ho na změnu vašeho stavu upozornit. Začínat něco zcela nového až v těhotenství se moc nedoporučuje. Ale já sama jsem v 16. týdnu těhotenství začala s jógou a odstartovalo to moji lásku k tomuto cvičení a učení v jednom. Pokud s tímto skvělým cvičením chcete také začít, počkejte až po prvním trimestru. Můžete najít kurzy ve vašem okolí, nebo se na cvičení vrhnout třeba rovnou v obýváku. K tomu slouží např. projekt Dvě duše na jógamatce nebo Porod je krásný.

Další velmi doporučovaný pohyb v těhotenství je plavání. Protahuje a uvolňuje celé tělo. Najděte si kurzy přímo pro těhotné nebo prostě samy vyrazte pravidelně do bazénu a dopřejte si pár temp.

Nejuniverzálnějším pohybem je chůze, to je pro nás nejpřirozenější pohyb. Choďte denně na procházky, 20 minut stačí, ale pravidelně. Když se vám povede projít se parkem nebo lesem, máte splněnou fyzickou i psychickou přípravu. Procházka zelení totiž působí blahodárně i na náš nervový systém.

Příprava porodních cest

Naše tělo je moudré a přesně ví, co je potřeba pro to, aby přirozeně porodilo a celých 9 měsíců se na to připravuje. Mění se hormonální hladina, rozvolňuje se vazivo v pánvi, mění se těžiště těla atd. Všechny tyto děje se dějí automaticky, sami od sebe. Pokud však máte potřebu tělu s přípravou ještě nějak pomoci, tady je pár tipů:

Maliník

Popíjení čaje z maliníku se doporučuje od 36. týdne těhotenství. Má blahodárné účinky na činnost hladkého svalstva, které se ukrývá v pánvi. Vyhněte se mu, pokud máte poslíčky, vysoký krevní tlak nebo během těhotenství řešíte obtíže se zkracováním děložního hrdla či krvácením.

Lněné semínko

Pojídání drceného lněného semínka nebo přes noc namočeného ve vodě zvlhčuje porodní cesty a vyživuje tělo. Můžete s ním začít 6 týdnů před porodem, ale klidně i dříve.

Datle

Doporučuje se 5-6 datlí denně během celého těhotenství. Obsahují živiny a vitamíny. Dle studie ženy, které pojídaly datle, měly menší pravděpodobnost vyvolávání porodu než ženy, které datle nejedly.

Aniball / Masáž hráze

Aniball je balonek, který se zavede do vaginy a postupně se nafukuje. Má simulovat otevírání děložního hrdla a tím ho roztahovat a také masírovat hráz. Osobně nejsem zastáncem této varianty, protože během porodu dochází k roztahování a zkracování vlivem hormonů a tlakem hlavičky, což je úplně jiná situace, než když to zkoušíte jen s balonkem ještě před porodem. Některé ženy však uvádějí, že jim pomohl tento trénink např. se správným dýcháním „dolů“ nebo že byly lépe připravené na pocity, které potom při porodním tlačení reálně přišly. Pokud vás tato varianta láká, určitě si o ní zjistěte, co nejvíce a klidně se do příprav pusťte.

Masáž hráze se doporučuje provádět cca 4 týdny před porodem, kdy se tkáně začínají přirozeně rozvolňovat. Nejpříjemnější a nejpřirozenější formou masáže hráze je milování.

Obě cvičení by měla zvyšovat elasticitu tkáně a pomáhat tak předcházet natržení perinea. Věřím však, že krásně můžete porodit i bez této přípravy.

Vaginální napářka

Doporučuje se od 38. týdne těhotenství. Dají se koupit bylinné směsi přímo k přípravě na porod. Cca ve dvou litrech vody se uvaří a vylouhují vybrané byliny. Dají se do napařovacího boxu, žena si nad ně sedne a zhruba 15 minut v klidu sedí a nechává páru s bylinami prostupovat do dolních partií. Tím dochází k prohřívání pánve a rozvolňování jejích tkání, což přispívá k přípravě na porod. Detaily se zabývá např. Monika Valová.

Ať už se rozhodnete podpořit svoje tělo jakkoli, dělejte to proto, že chcete a že vám to přináší radost a potěšení. Pokud něco děláte pouze z donucení nebo proto, že máte pocit, že by se to mělo, nemá to zdaleka takový efekt. Když v tom bude radost a hravost, uvolní se a naladí se i vaše psychika a celkově budete pohodově naladěná.

Přeji vám, co nejpozitivnější zážitky spojené s těhotenstvím, porodem a šestinedělím 😉

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *