Příprava k porodu - knihy

Knihy – příprava na porod a rodičovství 4

Dnes se chci zaměřit na ženy, které se chtějí připravit pomocí četby. Existuje nespočet titulů s tematikou těhotenství, porodu a rodičovství. Kdybych však měla vypíchnout jeden, bude to

Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky

Kniha číslo jedna, když hledáte komplexní informace o těhotenství, porodu a šestinedělí, od Daniely Drandić, kterou vydalo Aperio. Kniha je ke stažení za email na stránkách Aperia. Obsahuje důležité otázky, které by si žena před porodem měla položit a připravuje i na období, které přichází po porodu. Seznamuje s novorozeným miminkem a také s kojením. Zároveň upozorňuje na stinné stránky mateřství. Dozvíte se, co je ještě normální a kdy už je dobré vyhledat pomoc. Prostě je to velmi kvalitní kniha.

Mně kdysi velmi oslovily ještě dvě knihy:

Hovory s porodní bábou

Kniha je rozhovorem s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou, jednou z největších odbornic na přirozený porod u nás. Velmi mě uklidnila, když jsem se rozhodovala, zda je porod doma opravdu bezpečná volba. Uvědomila jsem si díky ní, že riziko bude u porodu vždy, ale že pokud se jedná o zdravé, fyziologické těhotenství, tak jeho výše je zhruba taková, jako že mě přejede auto, když se vydám na procházku. A že tělo je velmi moudré a případné komplikace hlásí většinou s předstihem, a tudíž je čas se rozmyslet, jak se zachovat (např. vyrazit do porodnice).

Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem

Tato kniha mi velmi pomohla nepochybovat o mých mateřských kompetencích a také jsem si díky ní uvědomila, jak křehká je ženská psychika v šestinedělí.

Její autorkou je argentinská psychoterapeutka Laura Gutman, která velmi citlivě píše o mateřské psychice i o psychice miminek a batolat. Zdůrazňuje, že každý jsme jiný, potřebujeme něco jiného a dozráváme v různý čas. Prostě rozbíjí představy o tom, co by kdy dítě mělo umět a apeluje na rodiče, aby ani na děti, ani na sebe nekladli zbytečně vysoké nároky. Lidskou přirozeností je vyvinout se ve schopného a společnosti prospěšného jedince. Chce to jen čas a vhodné prostředí pro vývoj.

Nedávno se mi dostala do ruky nově přeložená kniha

Co je pro mě dobré (Rozhodování v době těhotenství a porodu)

od Sary Wickhamové. Je to takový kapesní průvodce rozhodováním v době těhotenství a porodu a obsahuje zajímavá zamyšlení a pohledy na „problematiku“ tohoto křehkého období. Určitě ji doporučuji přečíst nastávajícím maminkám, věřím, že si díky ní lépe udělají představu o tom, jak to samy pro sebe a pro své miminko potřebují. Kniha krásně pomáhá s orientací v různých přístupech k porodu.

„Narození dítěte by mělo být přirozenou událostí, která výjimečně potřebuje medicínskou pomoc. Ne medicínskou událostí, která se výjimečně děje přirozeně.“ Kemi Johnsonová

Informace ke stažení

Skvělými pomocníky jsou také letáčky či webové stránky od Aperia, h.a.m. či české ženské lobby (12 kroků k bezpečné a respektující pěči o matku-dítě a rodinu). Zajímavé informace naleznete v doporučeních WHO, která jsou převážně v angličtině. Překlad z roku 2018 naleznete na stránkách Unie porodních asistentek (Doporučení WHO v oblasti předporodní péče pro pozitivní zkušenost s těhotenstvím; Doporučení WHO pro péči během porodu pro dosažení pozitivní zkušenosti s porodem).

Další kvalitní tituly už jen vyjmenuji:

Těhotenství a porod:

Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu, Henci Goer

Znovuzrozený porod, Michel Odent (snad všechny knihy tohoto autora stojí za přečtení)

Mateřství a rodičovství:

Praktický návod na kojení, Andrea Poloková

Výchova bez poražených, Thomas Gordon

Fyzické zdraví:

Návrat do svého těla po těhotenství a porodu, Iva Fiškandlová

Knih na téma těhotenství, porod, šestinedělí, mateřství a rodičovství existují tisíce. Vybrat mezi nimi může být složité. Proto vybírejte podle toho, co zajímá nebo trápí právě vás. Já se domnívám, že celé toto období je velmi provázané a nejdůležitější by měla být psychická i fyzická pohoda matky, která se následně bude přenášet i na dítě. Budu ráda, když se vám podaří vybrat titul, který vás podpoří na vaší cestě a pomůže vám najít odpovědi na vaše otázky.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *