Afirmace, vizualizace

Afirmace, vizualizace, pozitivní porodní příběhy – příprava na porod a rodičovství 2

Afirmace, vizualizace, pozitivní porodní příběhy – to vše lze zahrnout pod psychickou přípravu na porod, která je velmi důležitá. Programování mysli na pozitivní asociace má i ve výzkumu své výsledky. Když jste dobře naladěná, zvyšuje se pravděpodobnost, že se tato pozitivita přenese i do prožívání těhotenství a porodu.

Afirmace

Pozitivní výroky, které si opakujete v duchu nebo nahlas. Jejich cílem je nahrát tato přesvědčení do vašeho podvědomí. Čím déle toto programování probíhá, tím hlouběji se propisuje. Proto je dobré začít s afirmacemi už během těhotenství.

Existují různé nahrávky afirmací nebo kartičky, které si můžete vytisknout a pověsit po bytě. Čím víc je budete mít na očích, tím lépe.

Je ale důležité, abyste těmto výrokům sama věřila. Nemá smysl si neustále opakovat něco, čemu nevěříte ani v tom nejdivočejším snu.

„Mé těhotenství je zdravé.“

„Mé miminko ví, kdy a jak se narodit.“

„Jsem připravená porodit svoje dítě s láskou a respektem.“

S afirmacemi a vizualizacemi velmi podrobně pracuje kurz Jemného zrození nebo Porod je krásný. Jsou to kurzy, které pracují s konceptem hypnoporodu a psychickou část přípravy považují za stěžejní.

Vizualizace

Představování si něčeho příjemného. Existují nahrávky vedených vizualizací, které můžete trénovat během těhotenství a poté si tyto představy vyvolat během porodu. Lze je zakoupit přímo od tvůrců nebo nalézt na YouTube. Porodní bolesti se díky těmto pozitivním představám mohou stát snesitelnějšími.

Relaxace

Relaxace neboli odpočinek a vědomé uvolňování těla mají v přípravě na porod své místo. Už během těhotenství můžete poslouchat nahrávky vedených relaxací a učit se tak, jak vědomě uvolnit tělo. Když se vám pak podaří začlenit tuto praktiku během porodu, velmi pravděpodobně snížíte své vnímání bolesti a porod pro vás bude snesitelnější.

I se mnou si můžete užít vedenou relaxaci a příjemně si odpočinout během pár minut.

Pozitivní porodní příběhy

Naše kultura spojuje porod často s rizikem, krví a nebezpečím. Faktem ale je, že porod je vrcholným zážitkem sexuálního života ženy a jako takový může (a měl by) být prožit příjemně nebo alespoň pozitivně.

Velmi doporučuji zaměřit se na pozitivní porodní příběhy. Existují facebookové skupiny, kde ženy sdílí své zážitky z porodu nebo i knihy, které tyto příběhy sbírají. Mnohé příběhy najdete třeba pod projektem Příběhy zrození. Dobře si vybírejte informace, které k sobě pustíte a nenechte se otrávit nebo vyděsit ani dobře míněnými radami od svých blízkých.

Rozhodněte se, že svůj porod prožijete pozitivně a udělejte pro to vše, co je ve vašich silách. Nikdo nedokáže říct, jak váš porod bude opravdu probíhat, ale když budete věřit, že to půjde dobře a pro přípravu na to uděláte maximum, je vysoká pravděpodobnost, že to tak opravdu proběhne.

Velmi vám držím palce, ať se porod pro vás stane pozitivním, posilujícím zážitkem 😉

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *