Příprava na porod a rodičovství - proč se jí věnovat

Příprava na porod a rodičovství 1 – proč se jí věnovat?

I pro přípravu na porod a rodičovství platí staré známé přísloví: „Kdo je připraven, není překvapen“. Těhotenství, porod a následné rodičovství jsou úplně nové situace v životě ženy i muže. Zvlášť pokud nastávají poprvé. Ale i když jste již rodiči, tak každé další těhotenství přináší změnu v rodinném systému.

Ve škole se připravujeme na různé znalostní zkoušky, ale na životní realitu a změny, které přináší, nás připravuje máloco. I bez přípravy nám těhotenství, porod a rodičovství zajistí mnohé cenné zkušenosti. Ne vždy jsou však příjemné. A já jsem přesvědčená, že pokud se na těhotenství, porod a rodičovství připravujeme, můžeme mnohým nepříjemnostem předejít nebo nás negativní zkušenost neovlivní tak silně, pokud jsme připraveni na to, že taková situace může nastat.

Na co se lze připravit?

V přípravě na porod a rodičovství, kterou vedu já, dělím témata na 5 základních okruhů, které lze postupně podrobně probrat v kurzu nebo při jednotlivých konzultacích. Na toto téma připravuji také emailový kurz a některá témata rozeberu v dalších článcích.

1 – Jak porod probíhá – Co je to fyziologický porod, bolest při porodu a jak s ní pracovat …

2 – Rozhodování o porodu – metoda BRAIN, kde porodit, intervence do porodu, …

3 – Podpora u porodu – kdo mě může podpořit, jak vybrat porodnici, jak napsat porodní přání, …

4 – Období po porodu – co se děje v šestinedělí (psychicky i fyzicky), jak vypadá novorozenec a péče o něj, jak a proč kojit, …

5 – Magie kolem porodu – zpracování placenty, předporodní či poporodní rituál, …

Bod 4 považuji za obzvlášť důležitý. Zdá se mi, že přípravě k porodu se věnuje čím dál větší pozornost, ale pořád se často děje, že jsou ženy překvapené tím, jak moc se jejich život změní po příchodu mimika. Proto ve svých kurzech kladu velký důraz i na poporodní období.

Vedle teorie u mě najdete také praktickou přípravu ve formě vedené relaxace, nácviku dýchání či dalších praktických cvičení.

Jak se můžu na porod a rodičovství připravovat?

Možností existuje mnoho a každá si může vybrat to, co je jí nejbližší. Jednotlivými možnostmi se budu zabývat v následujících článcích, abyste si udělaly bližší představu a mohly se lépe rozhodnout, co je blízké právě vám.

Přípravu na porod lze rozdělit na fyzickou (strava a cvičení) a psychickou (pozitivní naladění, práce s myslí). Odborné kurzy přípravy na porod a rodičovství obvykle kombinují obě stránky, aby příprava byla co nejkomplexnější.

Formy přípravy na porod

  • Afirmace, vizualizace, pozitivní porodní příběhy (psychická příprava)
  • Strava a cvičení (fyzická příprava)
  • Četba knih
  • Individuální konzultace přípravy na porod a rodičovství
  • Skupinový kurz přípravy na porod a rodičovství
  • Nepřipravovat se

Všechny možnosti lze různě kombinovat tak, jak každé z vás vyhovuje. Všechny přístupy jsou v pořádku. Každá jsme jiná, máme jiné potřeby a jiné preference.

Radostné očekávání

Co mi příprava na porod přinese?

  • Větší sebedůvěru

Pokud ženy či páry projdou předporodní přípravou, je vysoce pravděpodobné, že to posílí jejich sebedůvěru. V mých kurzech (a myslím, že je to tak ve všech kvalitních kurzech) kladu důraz na posílení ženiny důvěry ve schopnosti jejího těla porodit a také spolupracovat s miminkem, které je aktivním účastníkem těhotenství i porodu.

  • Opravdový přehled o možnostech a povinnostech, které máte

V porodnicích je nutné podepsat informovaný souhlas s poskytovanou péčí. Často je ale podepisován za běhu porodu nebo pod nátlakem, takže ženy ani nevědí, co vlastně podepisují. Lékaři vždy nemají dostatek času vše detailně probrat. V kurzu si vysvětlíme nejčastější intervence do porodu a jejich výhody a nevýhody. Vy se tak můžete lépe rozhodovat o tom, co si pro sebe a miminko přejete či nepřejete. A také vás možná napadnou doplňující otázky, které budete svému lékaři či porodní asistentce v porodnici chtít položit.

  • Větší pravděpodobnost pozitivního porodního zážitku

Vzhledem k přípravě, kterou svému těhotenství a porodu věnujete, je vysoce pravděpodobné, že budete se svým zážitkem z porodu spokojená, ať už porod proběhne jakkoli. Pokud se budete aktivně podílet na rozhodování o porodu, budete mít větší pocit kontroly a větší pocit spokojenosti s porodem.

Navíc tím, že budete tušit, co při porodu čekat, vás např. bolest nemusí tolik zaskočit a vy zvládnete zůstat uvolněná, zůstanete klidnější a necháte tělo i miminko, aby odváděly svoji porodní práci.

Porod a rodičovství jsou velkou zkouškou našich vztahů, jak ke svým blízkým, tak k sobě samým a jsem si jistá, že přípravu na ně se vyplatí nepodcenit 😉

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *