rebozo

Rebozo a zavinování bříška

Rebozo a zavinování bříška v praxi porodní asistentky – tak se jmenoval odborný seminář, který jsem absolvovala v neděli 29. 1. 2023 v Praze. Vedla ho skvělá komunitní porodní asistentka Mgr. Kristina Zemánková a sdělila a ukázala nám toho opravdu mnoho.

Já sice nejsem porodní asistentka, ale můj zájem o pohodu těhotné i rodící ženy a později ženy v šestinedělí je enormní, a tak jsem si velmi ráda rozšířila obzory. Chci ženám poskytovat maximální podporu a ověřené informace. A těch se mi na tomto semináři dostalo.

Rebozo – co to je?

Rebozo pochází z Mexika. Je to tradiční šátek, který dívka dostává obvykle s první menstruací a provází ji celý dospělý život. Při menstruaci a v těhotenství si do něj zavazuje břicho, aby bylo v teple a cítilo se podpořené. Tamní porodní báby umí s rebozem divy při porodu, a po něm jím může být žena jemně opečována, aby uzavřela své těhotenské a porodní období.

Každá si může najít svou cestu, jak a k čemu rebozo používat.

Obvyklá délka reboza je 1, 8 nebo 2, 7 metrů. Nejlepší je bavlněné nebo lněné a rozhodně ručně tkané.

Rebozo pro podporu početí

Opečování rebozem lze zvolit už při plánování těhotenství. Pozornost se věnuje podbřišku a rozproudění energie v něm. Jemnou nebo naopak velmi energickou (volíme podle typu a přání ženy) masáží se opečovává oblast pánve. Díky tomu dojde k prokrvení a oživení ženských orgánů a početí tak může být podpořeno. Je dobré toto opečování pravidelně opakovat.

To, co pomáhá nejvíc, je pozornost a dotyk věnovaný této oblasti.

Rebozo v těhotenství

V těhotenství je nejlepší bříško pravidelně podvazovat. Tím dochází k jeho opoře a zahřívání, což je velmi příjemné a nápomocné.

V čem rebozo pomáhá

  • Úleva od bolesti zad, stydké spony a kyčlí.
  • Úleva přetížených vazů.
  • Zlepšení stresové inkontinence, kterou způsobuje tlak dělohy na močový měchýř.
  • Prevence předčasného porodu – pomáhá od přetížení pánevního dna a dráždění dělohy.

Rebozo při porodu

Díky rebozu se může žena krásně uvolnit a tím napomoci hladkému porodu.

V první době porodní jsou skvělé různé úlevové polohy, ve kterých se žena různě zavěšuje na rebozo a odpočívá mezi kontrakcemi. V polohování může pomoci partner, dula, porodní asistentka nebo i zavěšení reboza o dveře.

Rebozo pomáhá s úlevou, v podpoře kontrakcí a podporuje optimální vstupování dítěte do porodních cest. Když porodní asistentka ovládá práci s rebozem, dokáže často správně podpořit i pomalu postupující porod.

V druhé době porodní může rebozo pomoci s vytlačením dítěte (žena se o něj může různě zapřít).

Rebozo po porodu

Po porodu je dobré opět bříško zavinovat. Klidně hned po porodu. Napomůže se tak optimálnímu návratu dělohy do své původní polohy.

Kdy bříško zavinovat

  • Když je žena ve vertikální poloze – chodí, stojí
  • Když bříško namáhá – uklízí, koupe miminko
  • Když je to ženě příjemné

Kdy bříško nezavinovat

  • Když žena sedí
  • Když žena odpočívá
  • Když žena spí
  • Když je to ženě nepříjemné

Také si můžete dopřát velmi uvolňující opečování rebozem, které vám provede vaše dula, porodní asistentka nebo průvodkyně, kterou jste si zvolila. Pomůže to se vstřebáním zážitků z porodu a s uvolněním celého těla, které je velmi prospěšné pro celkovou pohodu matky a tím i pro snadné kojení a celkovou rodinnou pohodu.

Je dobré, když se takové opečování opakuje, ale alespoň jednou by si ho měla dopřát každá žena.

Velmi ráda vás budu takto hýčkat ve vašem šestinedělí.

Rebozo v běžném životě ženy

Zavinování bříška je velmi příjemné i při bolestivé menstruaci.

Dál můžete rebozo používat k uvolnění a jemnému masírování (to ale nedoporučuji v období menstruace). Také do něj můžete zavinovat vaše děťátko nebo svoje ramena, když je vám chladno. Lze tedy rebozo dál využívat jako pléd nebo deku.

A pokud se vám zdá, že už pro něj využití nemáte, můžete ho poslat dál a udělat jím radost jiné nastávající mamince.

Já se však domnívám, že rebozo by měla vlastnit každá žena, protože je to skvělý pomocník a vždy přítomná opora, kterou občas potřebujeme všechny 😊

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *