Bilance 2020

Bilance 2020

Možná vám přijde, že na bilancování loňského roku už je trochu pozdě, ale mně se zdá, že je ten pravý čas. Dle čínského kalendáře začal včera solární nový rok a já mám chuť bilancovat právě teď.

Rok 2020 pro mě byl rozhodně turbulentní. A to přesto, že jako mámu na rodičovské mě tolik neovlivnila situace kolem covidu. Už koncem roku 2019 jsem se dostala na pokraj svých psychických i fyzických sil a skončila na psychiatrii se syndromem vyhoření a psychotickou poruchou.

A tak začalo moje nové učení – jak poznat sama sebe, jak se sobě věnovat, jak o sebe pečovat?

Přišla jsem si na tyto věci:

  • Kvalitně odpočívej a spi
  • Buď sama sobě prioritou
  • Neboj se požádat o pomoc
  • Vytvářej čas pro sebe
  • Poslouchej své tělo

Zjistila jsem, že spánek je alfou a omegou spokojeného života. A já ho dlouho podceňovala. V noci jsem se nevyspala kvůli dětem a přes den jsem radši pořád něco dělala než abych odpočívala. Pak se najednou stalo, že jsem nemohla usnout ani v noci. Třeba i několik nocí za sebou. A pak už mě odvážela rychlá k hospitalizaci, protože jsem se začala chovat zvláštně. Proto spánek opravdu nepodceňujte.

Pochopila jsem, že abych mohla být prospěšná dětem i společnosti, musím se stát sama sobě prioritou. Že se nejdřív musí postarat sama o sebe, potom o děti a až potom o ostatní, pokud mi zbydou síly.

Taky jsem pochopila, že není žádná ostuda požádat o pomoc. Ať už v péči o děti, o své zdraví nebo o cokoli dalšího.

Velmi důležité pro mě je vytvářet čas sama pro sebe. Denně. Alespoň pár minut. Jedině tak se začnou dobíjet moje vnitřní baterky.

Bez těchto věcí nemá tělo šanci regenerovat a tvořit dostatek energie pro další fungování.

Jsem žena. Jsem cyklická bytost. Někdy mám sílu na rozdávání a někdy ji potřebuju čerpat. Už dál nemůžu jet jako buldozer na plný plyn. I jemu dojde šťáva, pokud pravidelně netankuje. Jak mi mé moudré tělo jasně ukázalo.

Ženy, buďme si vědomy své cykličnosti a křehkosti. Poslouchejme své tělo. Pak zvládneme vše, co budeme chtít a jako bonus to bude bez námahy a elegantně.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *