Pohodové šestinedělí anebo ne?

Pohodové šestinedělí anebo ne?

Jak vzpomínáte na svoje první šestinedělí? Nebo co si o něm myslíte, pokud vás teprve čeká?

Mé první šestinedělí rozhodně nebylo reklamou na štěstí, jak se nás snaží přesvědčit reklama a všeobecný pohled na novopečené maminky. Byly chvíle, kdy bych se toto období nebála nazvat peklem na zemi.

Máte vedle sebe maličkého, bezmocného tvorečka, který je absolutně závislý na vaší péči. Chcete pro něj jen to nejlepší, ale sama pořádně nevíte, co to vlastně je.

A on brečí a brečí a vy nevíte proč. Má hlad? Trápí ho bříško a prdíky? Přejedl se nebo si naopak dal málo? Jak to máte poznat? Jak mu máte pomoci?

Hlavou vám jedou všechny možné scénáře, hledáte pomoc na internetu, ve FB skupinách, mezi kamarádkami, laktačními poradkyněmi, ptáte se pediatra… Všichni vám tvrdí, že je všechno v pořádku. Ale vy přesto máte pořád pocit, že není. Připadáte si neschopná a říkáte si, že jste jako máma selhala.

Lze selhat v šestinedělí?

Můžu vás uklidnit. Neselhala jste. Tohle všechno jsou příznaky toho, že to děláte dobře, jen si to neuvědomujete.

Nikdo nás neučil být mámou. Nikdo nám neřekl, že je to sice ta nejkrásnější věc, která se nám může přihodit, ale zároveň je taky tou nejnáročnější. Přijetím této role přijímáme plnou zodpovědnost za život našeho miminka. A to je velká věc.

Potřebujete jen čas a podporu. Časem se pro vás všechny nové situace stanou všedními a už ve vás nebudou vyvolávat tolik pochybností. A podpora je dobrá pro chvíle, kdy pochybnosti přijdou, aby vám dodala odvahu a potvrdila, že vše, co děláte, děláte dobře.

Víte, že existují ženy, které se zaměřují na pomoc a podporu v období po porodu? Říká se jim poporodní duly a dokáží vám pomoci s širokou škálou problémů či otázek. Zkuste mrknout třeba na poporodnidulamisa.cz nebo se poohlédněte ve vašem okolí. 

Nejste špatné mámy, jste jen nezkušené a vše je pro vás nové. Vydržte a uvidíte, že brzy si svoje mateřství začnete užívat.

Pokud potřebujete svou situaci probrat nebo si chcete prostě jen popovídat, můžeme si domluvit konzultaci a společně se na vše podívat 😉

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *