podzim

Období podzimu

Podzim začíná podzimní rovnodenností, kdy dochází k vyrovnání energie. Den je stejně dlouhý jako noc postupně dochází v přírodě ke stahování energie dovnitř a noci se prodlužují na úkor dnů. I my zazimováváme naši úrodu a stahujeme se do svých domovů. Ke čtení knih, teplému čaji a lenošení u kamen. Je velmi dobré toto pozvání přijmout a vědomě relaxovat. Díky tomu bude na jaře dost síly a energie začít nové plány.

Energie podzimu se pomalu začíná ozývat od dožínek (kolem 1. 8.), astronomicky slavíme podzim s podzimní rovnodenností, letos 22. 9., a vrcholí dušičkami kolem 2. 11.

Archetyp čarodějky

Tomuto období vládne archetyp čarodějky

V ženském cyklu se jedná o období před menstruací. Tělo se připravuje na očistu po „neúspěšném“ cyklu a ženou mnohdy cloumají všechny možné nevyjádřené emoce. Toto období se často spojuje s PMS, tedy s předmenstruačním syndromem, kdy se mnohé ženy mění v běsnící fúrie, kterým se všichni klidí raději z cesty. Je dobré všechny přicházející emoce nechat proudit, aby se takzvaně vyčistil vzduch. Zároveň, pokud se vám tyto nepříjemné situace pravidelně opakují, můžete se zamyslet i nad tím, jak jste se sobě věnovaly před premenstruační fází.

Mnohdy se totiž PMS výrazně zmírní, někdy dokonce úplně zmizí, pokud se žena naučí naplňovat svoje potřeby během všech fází cyklu, nikoli jen, když ji k tomu přinutí právě vnitřní čarodějka v období před menstruací.

Často v této fázi ženy velmi rády a důkladně uklízí, ať už ve svém vnitřním, nebo vnějším světě.

Úroveň vědomí – Bůh

Úrovně vědomí můžeme charakterizovat čtyřmi základními úrovněmi. Podzimu odpovídá úroveň bůh. Tedy absolutní důvěra v život a v to, že se vše děje vždy tak, jak má. Žije život v kompletním odevzdání se tomu, co mu přinese, bez nutnosti to jakkoli ovlivňovat, a díky tomu je v absolutní přirozenosti svého bytí.

O nic neusiluje, žije život v souladu s momentálními impulsy, které vychází z těla, nic nesoudí, už mu nejde o to, aby všechno bylo přesně tak, jak chce, ale přijímá život a situace tak, jak přicházejí. Situace zvenku ho emocionálně neovlivňují, pouze je pozoruje a zůstává vůči nim neutrální.

Světová strana – západ

Element – země

Složka osobnosti – fyzická

Přechodové rituály – zrání – menopauza

Podzimní měsíce:

Září – peníze a hojnost

V září přichází podzimní rovnodennost. Velká část sklizně/práce je za námi a my sklízíme plody toho, co jsme zaseli. Pokud byl rok úspěšný, sklízíme tedy i peníze a hojnost ve všech jejích podobách.

Říjen – vize

V říjnu už převládají delší noci a příroda se pomalu ukládá ke spánku. Pro pohany se blížil konec roku a proto je toto období vhodné pro revizi a reflexi roku uplynulého a pomalé plánování a stanovení vize pro rok nadcházející.

Listopad – odpuštění, loučení, osvobození a smrt

V listopadu slavíme dušičky. Říká se, že se ztenčuje závoj mezi světem živých a světem mrtvých. Můžeme tedy navázat spojení se svými předky. Projevit jim vděčnost za svůj život a odpustit případné křivdy. Také se s nimi můžeme vědomě rozloučit nebo pozdravit. Prostě je to čas, kdy je smrt velmi blízko, příroda se ukládá k zimnímu spánku a pro nás je velmi dobré přijmout smrt do života a nelpět na ničem, zároveň si užívat vše, co máme teď k dispozici.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *