Potřeby matky a miminka po narození

3 základní potřeby matky a miminka těsně po narození

Těsně po narození miminka vznikají dvě dyády: matka-dítě a dítě-matka. Dítě dosud žilo v matčině těle a i po narození zůstává zcela závislé na matce. Matka se tak stává zároveň dítětem a dítě je částečně matkou, jejich energetické systémy zůstávají propojené hlavně na emoční úrovni.

Dítě má tři základní potřeby – kontakt, komunikace, potrava – přesně v tomto pořadí.

1 KONTAKT

Miminko bylo zvyklé na neustálý dotyk matčina těla, na jeho pohyby a jeho zvuky. To je přesně to, co miminko uklidňuje i po narození. Platí to v období šestinedělí, ale i později, zhruba do dvou let věku dítěte. Pak se začíná pomalu emočně oddělovat od matky.

2 KOMUNIKACE

Miminko možná nechápe vše, co matka říká, ale dokonale cítí vše, co cítí matka. Pokud je matka rozrušená, cítí se nedoceněná nebo osamocená, zrcadlí tyto pocity i miminko v podobě nějaké nespokojenosti, nejčastěji pláčem. Jakmile matka popíše svoje pocity v první osobě jednotného čísla – cítím se příliš sama, nevím, co si počnout. Miminko se může od tohoto pocitu oprostit, protože už ví, že se netýká přímo jeho. Proto mluvte se svými miminky na rovinu a jako s dospělými, říkejte jim, co je čeká, jak se cítíte, co se bude dít. Ať se na to mohou připravit. Oni vám rozumí mnohem více než si myslíte.

3 POTRAVA

Miminko samozřejmě potřebuje přijímat také potravu. Ideálně mateřské mléko z matčina prsu. Kdykoli a kdekoli. Nikdo nikdy nežádá to, co nepotřebuje. Nebojte se, že miminko častým kojením rozmazlíte. Žaludek kojence je maličký, v týdnu života asi jako meruňka, tudíž se rychle naplní, ale mléko se také brzy stráví. U každého je to individuální, proto nelze říct, že pouze takové intervaly jsou správné. I my dospělí jsme hladoví individuálně a stejně tak i naše novorozené děti. Dopřejte jim mléko kdykoli si o něj řeknou. Nebojte se, že je rozmazlíte. Naopak je naučíte, že je jim nasloucháno a jejich potřeby jsou uspokojeny na požádání, tudíž je nastaven skvělý základ pro jejich sebeuvědomění do budoucna.

A protože matka se částečně stává znovu dítětem, má obdobné potřeby. Potřebuje klid, ticho a čas na soustředění se na svoje miminko a potřebuje prostor pro to, aby mohla na dobu šestinedělí opustit hmotný, racionální svět a mohla se plně ponořit do světa vjemů a počitků malého miminka. Dítě nemůže existovat bez matky a v tomto křehkém období ani matka nedokáže existovat bez miminka. Proto jim dopřejme dostatek času a prostoru, aby se mohli vzájemně poznat a věnovat si plnou pozornost. Když budou tyto potřeby naplněny, miminko má skvělý základ do života a matku s vysokou pravděpodobností nepotká žádné baby blues a bude mít sebedůvěru pro další péči o miminko.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována. Povinné pole je označené *